Frukt & grönsaker för din benhälsa Del 1

Frakturer på grund av benskörhet s.k. osteoporos har ökat kraftigt i Sverige (Ljunggren et.al, 2015). Varannan kvinna och var fjärde man drabbas av fraktur någon gång under sin livstid. En bra livsstil under hela livet är en viktig förebyggande insats (Ljunggren et al., 2015). Enligt studier (Kanis, et al., 2019) är regelbunden motion (minst 30 minuter per dag) och styrketräning viktigt för benhälsan. Måttfull alkoholkonsumtion är också av stor vikt samt rökstopp. Hälsosam kost som 500 g frukt och grönt per dag samt fermenterade mjölkprodukter (exempelvis yoghurt) rekommenderas. I varje livsfas bidrar tillräckliga nivåer av benstärkande näringsämnen som kalcium, D-vitamin och protein till minskad risk för frakturer och osteoporos (Kanis, et al., 2019).

Enligt forskare har ett högt intag av frukt och grönsaker förknippats med ökad benmineraltäthet samt minskad risk för sprickor i skelettet (Benetou et al., 2016). Forskare har dragit slutsatsen att det finns ett dosresponssamband mellan frukt- & grönsaksintag och höftfrakturer (Byberg et al., 2015 och Benetou et al., 2016). Ett intag under de rekommenderade fem portionerna (500 g) per dag ger högre höftfrakturrisk. Både män och kvinnor med nollkonsumtion hade 88% högre frekvens av höftfraktur jämfört med de som konsumerade fem portioner frukt och grönt per dag. Studier lyfter att flertalet vitaminer och mineraler (utöver D-vitamin och kalcium) har betydelse för att upprätthålla en god benhälsa (Tarantino et al., 2017 och Benetou et al., 2016). Den positiva effekten av frukt- och grönsaksintag för benhälsan har bl.a. tillskrivits den stora mängden hälsofrämjande mikronäringsämnen: vitaminer (bl.a. B6, B9, B12, C, E och K2), antioxidanter (t.ex. flavonoider, polyfenoler, karotenoider), mineraler (bl.a. kalium, magnesium, zink), aminosyror (bl.a. beta-alanin, leucin), omega-3-fettsyror, fytoöstrogener m.fl.

Ät 500 g frukt och grönt per dag och ditt skelett kommer tacka dig!

Hälsa är lycka <3

Källförteckning

Benetou, V., Orfanos, P., Feskanich, D., Michaëlsson, K., Pettersson-Kymmer, U., Eriksson, S., Grodstein, F., Wolk, A., Bellavia, A., Ahmed, L-A., Paolo Boffeta, P. & Trichopoulou, A. (2016). Fruit and Vegetable Intake and Hip Fracture Incidence in Older Men and Women: The CHANCES Project. Journal of Bone and Mineral Research, 31(9): 174-1752. https://doi.org.libraryproxy.his.se/10.1002/jbmr.2850

Byberg, L., Bellavia, A., Orsini, N., Wolk, A. & Michaëlsson, K. (2015). Fruit and Vegetable Intake and Risk of Hip Fracture: A Cohort Study of Swedish Men and Women. Journal of Bone and Mineral Research, 30(6): 976–984. https://doi.org.libraryproxy.his.se/10.1002/jbmr.2384

Kanis, J.A., Cooper, C., Rizzoli, R. Reginster, J. –Y. (2019).European guidance for the diagnosis and management of osteoporosis in postmenopausal women.Osteoporosis International, 30: 3-44. https://doi.org.libraryproxy.his.se/10.1007/s00198-018-4704-5

Ljunggren, Ö., Salminen, H. & Tørring, O. (2015). Osteoporos och frakturprevention. Läkemedelsverket. https://lakemedelsboken.se/kapitel/endokrinologi/osteoporos_och_frakturprevention.html

Tarantino, U., Iolascon, G., Cianferotti. L., Masi, L., Marcucci, G., Giusti, F., Marini. F., Parri, S., Feola. M., Rao, C., Piccirilli, E., Zanetti, E.B., Cittadini, N., Alvaro, R., Moretti, A., Calafiore, D., Toro, G., Gimigliano, F., Resmini, G. & Brandi, M. (2017). Clinical guidelines for the prevention and treatment of osteoporosis: summary statements and recommendations from the Italian Society for Orthopaedics and Traumatology. Journal of Orthopaedics and Traumatology: Official Journal of the Italian Society of Orthopaedics and Traumatology 18 (1): 3-36. https://doi.org/10.1007/s10195-017-0474-7