Ett äpple om dagen

Ett gammalt ordspråk lyder ”Ett äpple om dagen håller doktorn borta”. Ett äpple om dagen kan påverka din livskvalité både positivt och negativt.

Det finns enorma hälsofördelar med att äta äpplen. De innehåller bl.a. viktiga antioxidanter (som skyddar dina celler) och vattenlösliga fibrer som kan hjälpa din matsmältning. Ungefär hälften av fibrerna i äpplet är pektin, och resten är mest cellulosa. Båda dessa ämnen ger näring till de goda bakterierna i vårt tarmsystem. Äpplets innehåll av antioxidanter och lösliga fibrer stärker immunförsvaret och minskar risken för inflammation.

Vi är alla unika individer som lever livet olika och våra specifika genetiska förutsättningar att tåla äpplen och andra födoämnen varierar därför. I vårt inre universum finns en ofantlig mängd olika genetiska anlag, enzymer, hormoner och bakterier som styr våra kroppar och dess förhållande till födan vi äter. Forskningen har kommit långt, men det finns fortfarande oändligt mycket att utforska och förstå.

Det är inte alla som kan äta äpplen. På skalet kan det finnas pollen som påverkar de som har pollenallergi. I frukter finns det fruktos som en del har svårigheter att bryta ner. Det finns de som utvecklat födoämnesallergi typ III mot äpple, vilket gör att äpplet skapar en låggradig inflammation i kroppen. Det ger på sikt en mängd olika hälsoproblem, exempelvis kopplat till mag- och tarmsystemet, huden (som eksem), hjärnan (som sämre koncentration, minne och prestation) samt vikten.

Det finns idag en uppsjö av olika dieter och hälsoråd. Om du tillhör den grupp av människor som har en ”stålmage” och verkar kunna äta allt vill jag säga grattis. För det finns så många människor som har magproblem och som inte kommer tillrätta med dem. Hur de än försöker.

Att komma tillrätta med födoämnesöverkänslighet eller allergier är en utmaning. Har ni testats för exempelvis intolerans mot histamin, fruktos, gluten, dysbios eller födoämnesallergi typ III? Många har flera olika intoleranser och allergier samtidigt, som gör utmaningen att finna orsaken till problemen lite svårare.

I skolan får de flesta samma mat oavsett förutsättningar och hälsa. De som lyckas få till en födoämnesdiagnos via sjukvården har rätt till anpassad kost. Övriga får fortsätta ”bita i det sura äpplet”.

Ett äpple om dagen kan hålla doktorn borta och påverka din livskvalité!

Du är välkommen att boka en tid till mig! https://www.bokadirekt.se/places/24051

Väl mött!

Åsa