Socker-detox i påsk

De flesta av oss vet redan att det är viktigt att sköta om sin hälsa och de flesta av oss vill vara friska och må bra – länge. Ändå väljer många av oss bort de egna behoven. Vi behöver alla då och då stanna upp och reflektera över hur vi lever våra liv.

Under påsken kan man t.ex. reflektera över intaget av kolhydrater. Ett för stort intag av kolhydrater är en stor orsak till bl.a. fetma och diabetes.
Kolhydrater och socker är ett laddat ämne. De flesta av oss förknippar sötsaker med känslor och upplevelser, exempelvis tröst och glädje samt fest och belöning.

Påsken är en viktig tradition i vår kultur, men vi får lätt i oss på tok för mycket socker. Fundera på vad som känns lagom för dig, din familj och dina barn.

Det här är mina sockertips:
• Om du väljer att äta godsaker med mycket kolhydrater, gör det efter att du ätit en måltid som innehåller fett, protein och långsamma kolhydrater. Det balanserar ditt blodsocker.
• Dra ner på snabba kolhydrater som t.ex. vitt bröd, vitt ris och frukostflingor med hög sockerhalt.
• Minska eller ta bort allt tillsatt socker, sötsaker och godis.
• Välj mörk choklad med hög kakaohalt och lite socker.
• Gör godis, sötsaker och bakverk själv. Prova då att minska mängden socker (förslagsvis hälften) i ett recept eller välj recept där sötningen görs med torkad frukt, exempelvis dadlar.

En lagom mängd av kolhydrater, fett och protein av bra kvalitet är något som jag själv föredrar. Lagom är bäst!

Mitt val till påskägget efter påsklunchen:
Macadamianötter, röda vindruvor, torkad frukt (t.ex. Pure Fruit YO eller russin), 2 st egentillverkade kokoskolor (med bl.a. kokossocker och kokosgrädde), 2 st Coconut Caramel Hard Toffe och 2 st Ginger Chew Mango (Renée Voltaire). Ett litet påskägg i det stora med en peng eller present!

Glad påsk!