Åsa Carbeskär

Din livsstil påverkar din hälsa även i krissituationer

Fler och fler arbetar och studerar hemifrån på grund av coronavirusets snabba spridning – allt för att försöka jämna ut sjukdomskurvan, skydda alla som arbetar i vården samt olika riskgrupper. En viktig åtgärd för att säkerställa en säker vård för alla och inom alla sjukdomsområden.   

Att vara hemma mer kan innebära att man lätt tappar sina hälsofrämjande rutiner. Därför är det av stor vikt att söka efterlikna sina vardagliga rutiner. Gör det som du brukar göra under en vanlig vardag men hemma. Till hjälp finns det olika planeringsappar som kan underlätta.

Sömnen och sömnrutiner är en viktig livsstilsfaktor för att vi ska må bra. Gå därför upp och lägg dig samma tider som vanligt. Se även till att få till någon form av vila eller avspänning under arbetsdagen.

Se till att äta ordentliga måltider under vardagarna. Ät frukost, lunch, mellanmål och middag på regelbundna tider. Spar sötsaker, snacks och alkohol till helgerna. Ät bra måltider med tillräckligt med protein och lagom mycket fett och kolhydrater. Livsmedelsverkets tallriksmodell kan visa vägen. Laga dubbla portioner till middagen, som också räcker till lunchen dagen efter. Se till att få i dig fem portioner (500 g) frukt och grönt per dag.

Fysisk aktivitet och träning är viktigt för den fysiska och mentala hälsan, särskilt viktigt när livet är i gungning. Att varje dag ta sig till och från skolan eller arbetsplatsen innebär fysisk aktivitet i vardagen. Se därför till att få in fysisk aktivitet en stund på morgonen före ditt arbetspass. Se även till att avsluta arbetsdagen med fysisk aktivitet. Fysiska aktivitet kan vara en rask promenad. Du kan göra knäböj, armhävningar mot en vägg, chrunches m.fl. Gör det inte för krångligt! Det viktigaste är att det blir av!

Sociala relationer är viktigt att upprätthålla under krisen. I vår tid har de flesta möjlighet att ses via olika digitala lösningar, som skype eller facetime, eller telefon. Har du vänner eller anhöriga som är mycket själva är det av stor vikt att höra av sig regelbundet.  

Ta hand om dig och din hälsa och ta hand om varandra!