Golden Cake med gurkmeja

En välgörande och smakrik kaka med tydlig sötma från dadlar. Servera gärna en kopp Golden milk, grönt eller rött thé till.

3 msk chiafrön
3 msk vatten
200 g sötpotatis
200 g torkade och kärnfria Dadlar (ex Icas I<3eco)
3 dl havregryn
1 dl rapsolja (Kallpressad)
2 tsk mald kardemumma
2 tsk kanel (Ceylonkanel)
2 tsk mald gurkmeja
1 knivsudd vaniljpulver
1 liten nypa salt
1 dl majsstärkelse
2 tsk bakpulver

  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Blanda chiafrön och vatten i en mindre skål, blanda och låt svälla
  3. Smörj en avlång kakform (1 ½ liter) med kokosolja eller rapsolja, strö formen med kokosflingor
  4. Skala och finriv sötpotatis
  5. Mixa dadlar, havregryn, alla kryddor, salt samt rapsoljan i en matberedare med kniv till en finfördelad smet
  6. Blanda majsstärkelse och bakpulver i en separat bakbunke
  7. Häll i chiafrö- och dadelblandningen i bakbunken
  8. Rör ihop alla ingredienser ordentligt till en fast smet
  9. Häll smeten i bakformen och grädda kakan mitt i ugnen ca 30-40 minuter

Välj gärna en kallpressad rapsolja. Varmpressad olja utvinns genom ångbehandling i hög temperatur med hjälp av olika medel. Sedan raffineras olja för att göra den mer hållbar. I denna process förstörs många naturliga ämnen och vitaminer.

Använd gärna Ceylonkanel som har en mycket lägre halt kumarin (som sägs vara giftigt och påverka levern vid stor konsumtion) än vad andra sorters kanel innehåller.

I kakan finns gurkmeja som har starkt anti-inflammatoriska egenskaper. En mycket hälsosam krydda som skyddar dina celler.