Hampafrödryck för hjärnhälsan

Hampafrön innehåller proteiner, kalcium och omega-3 (DHA). En viktig fettsyra bl.a. för vår hjärnhälsa.

Hampafrödrycken är god som den är. Kan sötas med lite agavesirap (tänk på att sirapen innehåller mycket fruktos). Den kan serveras till gröt – underbart och hälsosamt att servera till havregrynsgröt med äppelbitar och lite Ceylonkanel.  Förvara frödrycken i kylskåpet i en glasflaska med lock.

Kallt vatten för blötläggning

200 g skalade hampafrön

6 dl kallt vatten

  1. Blötlägg hampafrön i kallt vatten över natten.
  2. Dag 2 – häll över vatten och frön i en sil och skölj med kallt vatten.
  3. Lägg hampafröna i en mixer och tillsätt nytt fräscht och kallt vatten. Mixa tills det blivit en krämig mjölkliknande dryck. Späd med lite kallt vatten om du önskar drycken tunnar.

Fytinsyra är ett ämne som förekommer i en mängd olika födoämnen, som nötter, frön, bönor, linser och spannmål. Fytinsyra är en försvarsmekanism hos vegetabilier, som hindrar näringsupptaget i tarmen pga att alla saknar enzymet fytas.  Om kosten till stor del består av råvaror med stor mängd fytinsyra kan mineralbrist uppstå (som järn, kalcium, zink och magnesium). Fytinsyran binder upp mineralerna. Det går att komma runt problemet med fytinsyra genom att blötlägga, koka eller torka de aktuella födoämnena först.