Lär känna dig själv!

”Enligt prognoser kommer Sverige år 2020 ha närmare en kvarts miljon kvinnor och män sjukskrivna om inget förändras.”

Lär känna dig själv så att du inte ställer för stora krav på dig själv.

Ett för högt varv eller allt för höga krav är ett vanligt sätt att beskriva stress. Att ha mycket att göra kan i sig vara tillräckligt för att vi ska bli sjuka. Men det är först när vi upplever nedsatta möjligheter att bemästra eller kontrollera situationen som vi upplever oss stressade.

Stress är allvarligt och många fastnar lätt i fällan. Det är osynliga krafter inom oss som behöver synliggöras och tas på allvar.

Under korta perioder gör stresshormonerna noradrenalin, adrenalin och kortisol oss friskare, starkare, snyggare, smartare och snabbare. Det blir lätt en berusande och oövervinnerlig känsla som gör oss fartblinda. Det är svårt att motstå denna känsla av power – vi vill ha mer!

Några vanliga och tydliga tecken på att du kan vara påverkad av ett för högt varv och stress:
 Svårigheter att somna och/eller vaknar tidigt, utan att kunna somna om
 Svårigheter att koppla av och varva ner
 Blir lätt irriterad och otålig över småsaker

Efter en längre period med för stort påslag av stresshormoner blir effekten den motsatta. Vi blir svagare och långsammare. I detta tillstånd kanske du:
 upplever att tiden inte räcker till och börjar höja tempot ytterligare
 börjar välja bort vila, fritidsaktiviteter, nöjen och kontakt med släkt och vänner
 får infektioner lättare och oftare

I detta skede är det oerhört svårt att lära sig yoga eller meditation! Din hjärna har bestämt att det finns faror som du inte får missa!

Om du upplever dessa stresstecken är det viktigt att ta tag i ditt liv omgående och göra förändringar. Har stressen tagit tag i dig ordentligt krävs det många gånger stora förändringar. Om du känner att du mår dåligt eller inte kan hantera stressen på egen hand är det bra att söka hjälp. Olika livshändelser, och om de är flera samtidigt, kan vara svåra att hantera på egen hand.

Stressjukdomar kan ta år att läka ut! Vad behöver du göra för att må bra? Att försöka förstå sin egen stress är ett viktigt första steg för att hitta rätt verktyg för att må bra. Jag kan hjälpa till att synliggöra din stress och ge stöd i din process att finna dina förändringar och verktyg.

Vi blir lätt fartblinda av vår egen stress och stressituation. Det kan därför vara bra att hålla koll på personer i sin omgivning och våga lyfta upp sin oro för hen.

Lycka till och var rädd om dig ❤