Quinoagröt med hälsofrämjande granatäppelkärnor

Quinoa är ett litet protein- och mineralrikt frö (med bl a magnesium) som också är naturligt glutenfritt. Quinoa är bl.a. god att äta som ris till olika grytor eller som gröt. Quinoagröt kan serveras med frukt och nötter eller tillsammans med kokos-, nöt- eller frömjölksdryck. Idag serverade jag gröten med övernatten blötlagda pistagenötter, granatäppelkärnor samt lite hampafrön. Gröten kan också toppas med kokoschips och strimlade torkade dadlar (för ökad sötma och energi).
Receptet räcker till 2 personer.

2 dl Quinoaflingor
5 dl vatten
1 msk Kokosolja
Liten nypa havsssalt med jod
Ev lite kardemumma eller vaniljpulver.

Lägg Quinoaflingor och vatten i en kastrull. Ställ kastrullen med lock svalt över natten. På morgonen kokas gröten ett par – tre minuter. Tillsätt 1 msk kokosolja och en nypa salt strax före servering (tillsätt eventuellt lite malen kardemumma eller vaniljpulver).

För att öka näringsupptaget är det bra att blötlägga frön, nötter och gryn (cerealier) i vatten över natten. Ett sätt att påverka fytinsyran som kvarhåller mineraler som zink, järn och kalcium i födoämnet.

Pistagenötter är rika på mineraler och Tiamin (vitamin B1), viktigt för ämnesomsättningen och nervsystemet. Granatäpplen innehåller en stor mängd antioxidanter som skyddar dina celler. Frukten är mycket hälsosam och sägs motverka åderförkalkning, prostata- och hudcancer.

För att öka näringsinnehållet i måltiden gjorde jag en smoothie på färsk ingefära (som har anti-inflammatoriska egenskaper), fryst broccoli (rik på olika mineraler och vitaminer samt låg kolhydratmängd) och mango (rik på beta-karoten ett förstadium till A-vitamin). Vitamin A behövs för vår syn, hud och slemhinnor samt för vårt försvar mot infektioner.

Smaklig spis!

PS. Välkommen att kontakta mig om du önskar göra en individuell kostanalys!