Rödbetsquinoa med smak av basilika

4 portioner

Rödbetsquinoa är en rätt som passar på ett buffébord eller som tillbehör till några skivor anka, halloumi eller fetaost. Vill du äta den helt vegetariskt (Vegan) föreslår jag att du väljer nötter (snyggt med pistagenötter), strö dom lätt hackade över rätten strax före servering. Jag valde att servera rätten med sockerärtor och alfalfagroddar för att öka proteinnivån ytterligare. Öka näringsinnehållet med lite färgstark mango till gurkan.

3 färska rödbetor
2,5 dl vit quinoa
Vatten + 4 dl vatten

Dressing:
1 msk jungfru-olivolja
2 tsk Akaziahonung
1 nypa flingsalt
½ kruka färsk basilika

Skala färska rödbetor och skär dem i mindre klyftor.

Låt helst quinoafröna stå i rikligt med vatten över natten (bryter ner fytinsyran något vilket ökar näringsupptaget). Byt vattnet och koka upp quinoan i rikligt med vatten en kort stund så att vattnet färgar sig (bitterämnen fälls ur fröna). Häll sedan av vattnet från quinoa (genom en finmaskig sil) och skölj den ordentligt under rinnande vatten. Häll tillbaks quinoan i kastrullen och tillsätt nytt vatten (ca 4 dl). Koka quinoan (tillsammans med rödbetorna) enligt anvisningen på quinoapaketet ca 15 minuter. Ställ sedan av den kokta rödbetsquinoan.

Blanda 1 msk olivolja, med 2 tsk Akaziahonung, lite flingsalt och hackad färsk basilika. Rör om och häll honungsdressingen på rödbetsquinoan. Denna honungs- och oljedressing kan användas till annat, t ex en sallad, pasta eller att doppa ett nybakat färskt bröd i.

Nitratrika grönsaker som rödbetor innehåller också andra ämnen, exempelvis antioxidanter som skyddar dina celler och folat (vitamin B9), som behövs för att bilda nya celler och röda blodkroppar. Nitrat omvandlas till kväveoxid i kroppen. Kväveoxid sägs sänka blodtrycket samt förbättra syreupptagningen. Nitratrika grönsaker ska inte ges till barn under 1 år. Rödbetor innehåller även oxalsyra som kan vara problematiskt för personer med njursjukdomar.

Hälsa är lycka <3