Skelett i garderoben

Antalet frakturer i Västvärlden har ökat dramatiskt. Skandinavien har högst förekomst av frakturer i världen. Denna ökning är oberoende ålder (även om frakturer är vanligast hos äldre och främst kvinnor i klimakteriet).*

Risken att drabbas av frakturer ökar vid fysisk inaktivitet, för låg kroppsvikt, tobaksrökning, hög alkoholkonsumtion, brist på vitamin D, nedsatt syn och benägenhet att falla.

Vi har i regel ett  högt intag av kalcium medan vi ofta har brist på magnesium. När kalciumhalten i kroppen blir allt för hög blockeras upptaget av magnesium.  Kalcium och magnesium måste finnas tillsammans, annars uteblir de positiva effekterna av mineralerna. Dessutom antas skräpmat, läsk och alkohol bidra till brist på magnesium.

Ditt skeletts förmåga att stå emot ett fall beror på skelettets massa, kvalitet och storlek. Skelettet blir starkare av att du belastar det, exempelvis raska promenader. Hur mycket skydd skelettet får från omgivande muskler samt hur mycket du förmår bromsa fallet med din muskelkraft.

 

Skydda ditt skelett:

Skelettet blir starkare av att du belastar det, exempelvis raska promenader

Styrketräning ökar muskelmassan som skyddar ditt skelett vid fall

Bra kost, magnesium- och D-vitamintillskott stärker ditt skelett. Använd gärna ett kosttillskott med D3 för bästa upptag.

Balansträning för att minska risken att falla

Bra promenad- och joggingskor som inte är hala – alternativt broddar

Inomhusträning vid extremt halkigt väder

 

Hälsa är lycka <3

 

 

 

  • https://lakemedelsverket.se/upload/allmanhet/behandlingsrekommendationer/Osteoporos.pdf