Var rädd om ditt hjärta

Ny forskning visar att antalet hjärtinfarkter i Sverige ökar med ca 37 procent på julafton. Detta visare en omfattande studie som inkluderar 283 000 inträffade hjärtinfarkter i Sverige under en sextonårsperiod.

Med hjälp av statistiska metoder har forskarna jämfört olika helger med olika kontrollperioder före och efter helgerna. Man har då sett att antalet hjärtinfarkter ökar med i genomsnitt 37 procent på julafton jämfört med kontrollperioderna under åren 1998 – 2013. Även midsommarhelgen har visat sig innebära en ökad risk förhjärtinfarkt, men med julafton i topp.

Teorin är att det kan finnas en social stress som utlöser infarkten, som exempelvis sociala konflikter eller ensamhet. Att mat och dryck intas i större mängder kan också vara en orsak.

Studien publiceras i tidskriften BritishMedical Journal den 13 december. Artikelns fullständiga titel är Christmas, national holidays, sport events, and time factors as triggers of acutemyocardial infarction. Artikelns försteförfattare är doktoranden Moman Mohammad.

Ta hand om dig och dina nära och kära före och under julhelgen!