Frasiga teffplättar med björnbär

Dessa smakrika plättar är lätta att göra men man kan behöva lite träning för att få till rätt frasighet. Jag serverar helst teffplättarna med björnbär, svarta vinbär, tärnat päron, hackade paranötter samt lite flytande honung. Passar bra till frukost och mellanmål.

 

3 dl teffmjöl

1 dl potatismjöl

½ tsk fiberhusk

1-2 nypor havssalt

Ca 5 dl vatten

Olivolja till stekning

 

  1. Blanda de torra ingredienserna i en bakbunke
  2. Ta fram ett plättjärn och tillsätt rikligt med olivolja
  3. Tillsätt vattnet och rör om med en handvisp
  4. Hetta upp plättjärnet och olivoljan. Oljan ska bli het, men helst inte ryka (den blir ohälsosam), då blir plättarna frasiga.
  5. Häll upp smet i plättjärnet. Stek (fritera) plättarna tills de fått lite färg, torkat upp på ytan och blivit frasiga.
  6. Späd smeten med mer vatten om och när den blir för tjock.

 

Teffmjöl är både mineral- (magnesium, zink och fosfor) och B-vitaminrikt (B6, B3, B2 och B1) samt naturligt glutenfritt. Teff kommer från Afrika och tillhör växtfamiljen gräs. Stress ökar behovet av B-vitaminer, magnesium och zink. Magnesium och B-vitamin är bl.a. viktigt för ett välfungerande nervsystem. B-vitaminer behövs för en fungerande ämnesomsättning. Zinkhalten är bl.a avgörande för våra cellers hälsa och fosfor bl.a. för vår benhälsa och ph-balans. Överskott av fosfor kan ge motsatt effekt på vår benhälsa (minska intaget av läsk).

Paranötter är mycket selenrikt. Selen är en väldigt viktig antioxidant som skyddar våra celler från fria radikaler. Selen stärker immunförsvaret och avgiftar kroppen från skadliga tungmetaller, som arsenik, kvicksilver och kadmium.

Komplettera måltiden med björnbär och svarta vinbär som är rika på antioxidanter, bl.a. C-vitamin som skyddar våra celler.

Använd sparsamt med honung (även agavesirap) som innehåller stor mängd fruktos som påverkar vår lever negativt.

Fetter skadas av hög värme så jag rekommenderar att undvika stekt mat till vardags. När du värmen olivolja var aktsam så att den inte överhettas (ryker). Häll bort oljan om den ryker, skölj ur plättjärnet med hett vatten och börja om. Oljor oxideras snabbt och blir skadlig för vår hälsa och skadar våra celler.

 

Smaklig spis!