Glutenfri pepparkaksdeg med kokossocker och yaconsirap

Pepparkakor är en uppskattad kaka som förknippas med julen! Doften av de antiinflammatoriska kryddorna kanel (Ceylon), ingefära och nejlika är magisk.

Julen och helgerna före jul kan innebära att vi toppar vårt blodsocker för mycket och för ofta. Det finns lite olika hormoner i kroppen. De vi inte vill ha för mycket av är kortisol (stresshormon) eller insulin (blodsockerreglerande). Dessa hormoner är i stora mängder inflammatoriska. De skadar då våra celler. Ett bra sätt att minska på socker är att byta ut sockret och också minska på mängden socker i det du bakar. Många bak- och kakrecept kan innehålla upp till 2-3 dl socker. Pepparkakor kan dessutom innehålla ca 1 dl sirap.

Det finns ett perfekt pepparkaksrecept på @sempers (glutenfri pepparkaksdeg). Till detta recept har jag använt 1 dl kokossocker och 0,5 dl yaconsirap. Dessa sockerrika produkter sägs ha en lägre påverkan på blodsockret.

Jag har också valt att använda 1,5 dl bovetemjöl och 2,5 dl teffmjöl. Bovete är inte släkt med vete. Utan är en naturligt glutenfri ört. Bovete innehåller en stor andel protein och fibrer, vilket har god påverkan på blodsockret. Bovete är naturligt rikt på magnesium. Teff tillhör gräsfamiljen och odlas främst i Etiopien och Eritrea. Teffmjöl är naturligt glutenfritt. Hälften av kolhydraterna i mjölet är av långsam karaktär vilket har en positiv påverkan på blodsockret. Teff innehåller järn.

Fantastisk glutenfri pepparkaksdeg

Ingredienser

1,5 dl bovetemjöl
2,5 dl teffmjöl
100 g smör
1 dl kokossocker
1/2 dl Yaconsirap
1 msk kanel, mald
1 tsk ingefära, mald
1 tsk kryddnejlika, mald
3 krm salt
2 krm natriumbikarbonat
3 msk vatten

Gör så här

  1. Mixa alla ingredienser utom vatten i en matberedare. Tillsätt sedan 3 msk vatten och mixa igen.
  2. Låt degen vila i kylskåp i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 160°C.
  3. Arbeta degen lätt på bakbord så att den mjuknar och blir formbar. Kavla degen tunt med lite mjöl på bakbordet och ta ut pepparkaksfigurer med mått.
  4. För över kakorna på plåt och grädda, ca 10–15 minuter. Låt svalna på plåten.

 

Tips! Grädda inte för mörkt för då smakar kakorna lätt bränt.

 

Önskar er alla en trevlig första advent!