Havrebröd med morötter

Havregryn innehåller många olika näringsämnen däribland zink. Ett viktigt mineral som bl a finns i hud, skelett och muskulatur. Zink är bl a viktigt för immunförsvaret och sårläkningen. Behovet av zink ökar vid stress, infektioner och ansträngande motionspass. Havre är fyllt med betaglukaner  som är en gelbildande fiber som sägs hjälpa till att sänka kolesterolvärdet i blodet, vilket gör havre till ett bra frukost och mellanmålsalternativ även för din maghälsa. Välj om du vill baka brödet med eller utan sirpa. Alla former av tillsatt socker (även sirap) är inflammatoriskt.

Ingredienser

300 g havremjöl (glutenfritt t ex Provena)

300 g havregryn (glutenfritt t ex Sempers)

0,5 dl ljusa psylliumfrön

3 tsk bakpulver

2 tsk salt

1 liter filmjölk (laktosfri eller annan vegetabilisk mjölkdrycksersättning)

(ev 0,5 dl sirap t ex agave)

1 stor morot (grovt riven)

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 °C
  2. Olja 2 st 1,5 liters brödformar. Strö eventuellt ett tunt lager med havremjöl i botten.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bakbunke
  4. Tillsätt de övriga ingredienserna
  5. Blanda ihop noggrant
  6. Fördela smeten i brödformarna
  7. Ställ in bröden i mitten av ugnen ca 1 ¼ timme

 

Smaklig spis!