Morotskaka raw

En bra väg att minska intag av socker är att börja ersätta rent socker (som innehåller 97% sockerarter) med frukt. I detta recept finns det dadlar som är naturligt söta. Men va uppmärksam på att dadlar innehåller sockerarter, ca 69%. Dadlar har dock ett högt innehåll av B-vitaminer, kalcium, kalium, zink, järn, koppar, magnesium och kostfiber, som bromsar upp blodsockerstegringen. Observera också att det är den sammanlagda måltidens alla livsmedel som påverkar hur högt och snabbt blodsockret stiger vid en måltid. Detta recept innehåller även hälsosamma morötter, nötter, mandlar, havregryn och kokos som också hjälper till att balansera upp sockret från dadlarna i morotskakan.   

Morotskaka raw  30 st

Ingredienser

2 dl macadamianötter

1 dl mandel

200 g torkade dadlar (kärnfria)

1 dl havregryn (glutenfria)

4 morötter (medelstora)

1 tsk malen kanel

1 tsk malen ingefära

1 krm mald gurkmeja

½ tsk malen kardemumma

1 knivsudd vaniljpulver

1 liten nypa salt

230 g kokossmör (ex Renée Voltaire)

1/2 dl kokosgrädde (ex Kung Markatta)

2 tsk agavesirap eller akaciahonung

Gör så här

Skala och riv morötterna. Mixa nötter och dadlar till en grynig massa. Blanda i övriga ingredienser. Mixa snabbt. Bred ut smeten jämt i en form ca 15 x 20 cm med bakplåtspapper. Ställ in formen i frysen 30 min. Blanda kokossmör, kokosmjölk och sirap eller honung till en jämn smet. Ta ut formen och bred på kokosfrosting. Låt stå i kylskåp. Skär i fyrkantiga bitar, 2 x 2 cm. Garnera med lite citronmeliss eller pudra över lite kanel!

Cirka 5 gram socker i samband med en balanserad måltid anses vara acceptabelt ur blodsocker-synpunkt. Blodsockret stiger snabbare om man äter något sockerrikt mellan måltiderna än om man äter en liten mängd socker i samband med en balanserad måltid. Det beror på att den balanserade måltiden ger en kombination av näringsämnen inklusive fibrer.

1 bit morotskaka raw innehåller ca 1 gram sockerarter varav 0 g tillsatt socker.

Önskar er alla en smaklig spis!