Övernattengröt med havre

Havregryn är välgörande för din hälsa. Grynen innehåller betaglukaner som är en gelbildande fiber. De har en positiv inverkan på maghälsan och blodsockret. Havre innehåller många viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler, exempelvis zink och B-vitamin. Zink är bl.a. viktigt för immunförsvaret och B-vitaminer för ämnesomsättningen och nervsystemet. Att blötlägga havregrynen över natten ökar upptaget av de mineraler som finns i havregrynen. Havre är naturligt glutenfritt, men får bara kallas glutenfritt om man kan säkerställa att andra sädesslag inte har kontaminerat havren. Ät nötter eller frön till, vilket säkerställer att du får i dig tillräckligt med protein. Toppa med frukt för att öka mängden antioxidanter, som skyddar dina celler.

1-2 pers

Ingredienser

2 dl havregryn

(ev 1 tsk linfrön el psylliumfrön)

1/2 tsk kanel

1 nypa salt (flingsalt med jod)

(eventuellt en knivsudd vaniljpulver)

3 dl kallt vatten

1 äpple med skal (variera med annan frukt eller bär)

1 liten näve nötter, frön eller mandel

Gör så här

Blanda alla torra ingredienser i en el två glasburkar med lock. Tillsätt vatten och rör om. Låt vila i kylskåp över natten. Toppa gröten med valfri frukt, exempelvis äpple och mandel.

Det är enkelt att göra övernattengröt och du kan i lugn och ro äta din frukost som redan är klar eller ta med den till dagens aktivitet. Du väljer själv om du vill riva ner äpplet i grötblandningen på kvällen eller om du vill toppa gröten med äppelbitar på morgonen. Gröten passar även som mellanmål. Att inte tillaga gröten är ett miljösmart alternativ.

Önskar er alla en fin helg!

Åsa Carbeskär

Kostrådgivare