Plommonkaka med mandel

Hösten är en härlig tid att frossa i äpplen och plommon. Grattis till dig som har egenodlad frukt! Jag är tacksam som har en grannfamilj som har delat med sig av sina plommon.

Plommon innehåller olika antioxidanter som skyddar dina celler. De kan dessutom boosta dig med lite extra magnesium och kalium. Plommon är fiberrika och superbra för tröga magar. Vi behöver alla tänka på att sänka vårt intag av socker. Därför har jag valt att använda en mindre mängd socker i detta recept. För dig som har börjat minska på socker rekommenderar jag att testa en mindre mängd kokossocker eller honung. Kakans sötma kommer även naturligt från plommonen. Den här plommonkakan håller sig saftig länge.

Ingredienser

3 dl naturell yoghurt

1 dl rapsolja

3 ägg

1 knivsudd vaniljpulver

8-10 plommon

4 dl havremjöl

1 dl mandelmjöl

3 tsk bakpulver

1 nypa salt

1 tsk kanel

½ – 1 dl kokossocker eller flytande honung

1 dl mandel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. Olja in och strö havremjöl tunt i en kakform med löstagbar kant
  3. Rör ihop yoghurt, olja, socker och ägg
  4. Tillsätt urkärnade och hackade plommon och rör om.
  5. Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljpulver, salt och kanel. Rör om ordentligt så att inte mjölet bildar klumpar i kakan
  6. Häll upp smeten i kakformen
  7. Hacka mandeln grovt och strö jämt över kakan
  8. Grädda kakan ca 40-50 minuter i mitten av ugnen  

För dig som inte kan eller vill äta ägg eller mjölkprodukter kan byta ut mot chiaägg eller fiberhusk och till en havrebaserad yoghurt.

1 Chiaägg = 1 msk chiafrön och 3 msk vatten blanda och låt chiafröna svälla i 15 minuter.

1 fiberhuskägg = 1 tsk fiberhusk och 1,5 dl vatten kokas upp i en kastrull. Vid första bubblan ta av från värmen och vispa i 3-4 minuter.

Önskar er alla en fin helg!

Åsa Carbeskär
Kostrådgivare och livsstilsvägledare