Supersmoothie med rödbeta & blåbär

Denna morgon valde jag att starta med superantioxidanter i en rödbets- & blåbärssmoothie. En smoothie med mustig smak som helt klart kommer skydda dina celler.

Recept 2-3 glas

1 rödbeta (kokt, skalad och kyld)

2 dl frysta blåbär (svenska)

5 dl risdryck (kylskåpskall)

1 grönkålsblad (alt en stor näve fryst)

2 torkade kärnfria dadlar (fler om sötare smak önskas)

1 tsk macapulver

1 krm MSM (Helhetshälsa)

1 cm färsk gurkmeja

1 cm färsk ingefära

  1. Finriv färsk gurkmeja och ingefära (behåll gärna skalet på).
  2. Riv grönkålsbladet i mindre bitar och ta bort bladskaftet
  3. Fyll en mixerkanna med samtliga ingredienser
  4. Mixa till drickbar konsistens

 

Supermat är födoämnen med en mängd hälsobringande näringsämnen och antioxidanter.

Blåbär och rödbetor är helt klart supermat. Blåbär innehåller olika antioxidanter, bl a antocyaniner som ger bäret dess blåa färg. Dessa antioxidanter är bl a bra och stärkande för hjärtat, hjärnan, huden och ögonen. Bäret innehåller även tanniner som sägs ha antiinflammatoriska effekter bl a kopplat till mag- och tarmsystemet. Rödbetan innehåller också flera skyddande antioxidanter. Den är mest känd för sitt innehåll av nitrat, som omvandlas till kväveoxid. Ökad cirkulation, sänkt blodtryck, ökad prestationsförmåga och muskelfunktion är några av kväveoxidens hälsofördelar. Rödbetans stora mängd oxalsyra är viktig att beakta för personer med njur- och gallblåsebesvär.

MSM (metylsulfonylmetan) innehåller organiskt svavel. Svavel är allmänt stärkande för och förekommer framför allt i brosk, senor, ligament, muskler, skelett, hud, hår och naglar. Värt att prova (i små doser) vid ledvärk, hudproblem mm.

Macaroten är mycket rik på vitaminer och mineraler, och har höga halter av bland annat vitamin C och E samt mineralerna järn, selen, kalium och zink.  Roten sägs ha allmänt stärkande och uppiggande egenskaper.

Gurkmeja och ingefära har kända antiinflammatoriska egenskaper. Även grönkål har många hälsofördelar p g a av sitt höga näringsinnehåll, bl a kalcium och järn. Mörkgröna grönsaker innehåller klorofyll som bl a har stärkande antioxidanta och antiinflammatoriska egenskaper.

 

Låt supersmoothien stärka din hälsa!